Voordelen

Voordelen

Op een rijtje

Een Peg Loom bestaat uit een weefbalk: de Loom. En losse stokjes: de Pegs.
Dat heeft een aantal voordelen boven andere weefsystemen.

 

R

De Peg Loom is makkelijk en snel op te zetten.

Je hoeft alleen de lengtedraden af te meten, door het gaatje in de Peg te rijgen en het aantal stokjes neer te zetten dat je nodig hebt voor de breedte van je werkstuk.

R

Je weeft van bovenaf tussen de open stokjes door.

Dat betekent dat je het materiaal waarmee je weeft gewoon op de bol kunt laten zitten en omdat je het niet tussen je lengtedraden door hoeft te werken, maar gewoon van bovenaf ertussen legt, zijn een aantal weefsteken hierdoor ook veel makkelijker te maken.

R

De Pegs zijn als het ware het verharde deel van je lengtedraad.

Doordat de Pegs op gelijke afstand in de Loom staan en nauwelijks naar elkaar toe kunnen worden getrokken tijdens het weven, blijft het weefsel gelijkmatig. En dat zorgt ervoor dat je werkstuk mooie rechte zijkanten krijgt i.p.v. “het zandloper-effect”.

R

Je kunt het werkstuk zo lang maken als je wilt.

De Pegs staan los in de Loom en je lengtedraden zitten niet aan een boven- of onderkant vast, zoals bij een weefraam of weefgetouw.
In theorie kun je het zo lang maken als je wilt, maar bedenk wel dat je weefsel steeds verder naar beneden moet worden geschoven.

R

Makkelijk een fout herstellen.

Zolang het weefsel op de stokjes zit is het heel makkelijk om een stukje uit te halen als je een foutje hebt gemaakt.
Heb je al een stuk geweven en wil je het toch eigenlijk anders gaan doen? Dan trek je de lengtedraden eenvoudig aan de stokjes uit het weefsel omhoog, je zet ze terug in de Loom en je kunt weer overnieuw beginnen zonder materiaalverlies.

R

Je kunt meerdere werkstukken tegelijk opzetten.

Als je niet de volledige breedte van je Peg Loom in gebruik hebt dan kun je de resterende Pegs gebruiken voor een ander werkstuk.
Of als je een Peg Loom hebt met meerdere diameters stokjes, dan kun je je andere diameter stokjes gebruiken voor een ander werkstuk.
Ook is het handig als je twee dingen aan het maken bent met hetzelfde patroon (bijvoorbeeld handwarmers) om deze naast elkaar op te zetten en er gelijktijdig aan te werken, zodat je het patroon op dezelfde plaats krijgt.

R

Makkelijk te vervoeren en op te bergen.

Als je een werkstuk uit de Loom wilt halen om mee te nemen of om op te bergen, dan doe je dat eenvoudig door een stukje weefsel op de Pegs te laten zitten. Hierdoor blijven de Pegs in de goede volgorde zitten en kun je het weefsel met de stokjes makkelijk opvouwen.
Later zet je ze dan zo weer terug in de Loom.

Alle Pegs hebben per maat  een eigen opbergzakje.
De Loom altijd liggend opbergen.

R

Je maakt er de leukste dingen mee

Wil je hier meer over leren?

Kom dan naar onze volgende workshop.