Hoe werkt het?

Gebruik van

De Pegs & Loom

De Peg Loom bestaat uit losse stokjes die we de “Pegs” noemen en een weefbalk waar de stokjes rechtop in kunnen staan die we de “Loom”noemen.

In de pegs zitten gaatjes waar een draad door geregen wordt. Deze draad noemen we de “schering” of  “kettingdraad”. De schering bepaald de lengte van het werkstuk.

Gebruiksaanwijzing

Stel dat je een sjaal wilt weven, dan moet de schering zo lang zijn als dat je de sjaal wilt hebben plus minstens 10 cm aan beide zijden voor het afhechten van het werkstuk.
Hiervoor nemen we een draad die we door het gaatje van de peg halen en als dubbele draad met een knoopje onderaan vastknopen.

Voor de schering neem je dus in het algemeen 2 x de lengte van je werkstuk!

(Het kan ook met een enkele scheringdraad, maar dan moet je wel zorgen dat het knoopje exact onder het stokje komt te zitten, want anders blijft je weefsel steeds steken als je het op de scheringdraad wilt schuiven.)

Dit doe je bij alle pegs die je nodig hebt om de breedte van je werkstuk te verkrijgen.
(In het geval van de sjaal zijn dat ongeveer 16 pegs.)

Deze zet je naast elkaar in de loom met het gaatje naar beneden in de loom.
Nu kan het weven beginnen!

Weven

Maak een treklusje of een enkel knoopje in de draad waarmee je gaat weven (de inslagdraad) en doe deze om de eerste peg. Sla de draad vervolgens om en om de pegs.

Wanneer je bij de laatste peg gekomen bent, sla je de draad er omheen en vervolg je de weg terug. Je draad is nu versprongen ten opzichte van het weefsel eronder.
Zo ga je door tot je de hoogte van de stokjes vol geweven hebt.
Nu kunnen we het geweven stuk van de stokjes naar de draad verschuiven.

Doorschuiven

Til het stokje uit het gat van de weefbalk en schuif het geweven stuk van het stokje af op de draad en plaats het stokje weer terug in het gat van de weefbalk.

Zo doe je het hele rijtje stokjes.
Maak je geen zorgen als je het stokje een beetje te ver omhoog getrokken hebt en er veel scheringdraad zichtbaar is, want later kun je het werkstuk van onderen af weer iets omhoog schuiven richting de stokjes toe, zodat het nieuwe weefsel mooi zal aansluiten op het stukje wat je al geweven hebt.
Nu zit het weefsel op de scheringdraad en zijn de stokjes weer vrij om verder op te weven.

Als het werkstuk de gewenste lengte heeft bereikt, kunnen we de scheringdraden bovenaan bij de pegs losknippen.
Om te zorgen dat het werkstuk niet uitrafelt moeten we de scheringdraden, zowel onder als boven, afbinden.

Afbinden

Dit doen we door steeds één van de dubbele draden van een peg met één van de dubbele draden van de peg ernaast te verbinden.

De losse eindjes kun je terug steken in het werkstuk voor een strakke randafwerking of juist gebruiken als franjes.

Peg Loom

Weef tip

Je kunt meerdere werkstukken tegelijkertijd op de peg loom weven. Misschien kun je naast je sjaal meteen twee polswarmers erbij weven?

Verschillende weefsteken

De weefsteek in de bovenstaande beschrijving heet “Linnenbinding” .

Er zijn natuurlijk nog veel meer stekenvariaties mogelijk en ook door verschillende kleuren en/of verschillende materialen te gebruiken kun je eindeloos variëren.

Wil je hier meer over leren? Schrijf je dan in voor onze volgende workshop.